Office Communications Server 2007 Ignite Workshop

Op TechNET Live (van 18 juni jl.) kon je je inschrijven voor een MS Office Communications Server Ignite Workshop van 2 dagen. Het was de bedoeling dan van alle inschrijvers er 24gratis deze workshop konden volgen. Na inschrijving kreeg ik een e-mail dat ik binnen 24 uur zou horen of ik tot de gelukkigen zou behoren, maar helaas bleef deze e-mail uit.

Afgelopen vrijdag (zowat 1 ½ week later) kreeg ik ineens een e-mail waarin bevestigd werd dat ik op 2 en 3 juli deel kon nemen aan de OCS Ignite Workshop in Amsterdam. Nu was het op m’n werk niet zo heel druk en was het dus geen probleem dat ik de maandag en dinsdag erop niet aanwezig zou zijn.

Maandag’s om half 10 begon de workshop en ik moet zeggen dat ik twee erg interessante en leerzame dagen heb gehad. De workshop werd overigens gegeven door Steven van Houttum die overigens ook tijdens TechNET Live aanwezig was op de OCS stand. Tijdens de workshop hebben we eigenlijk het hele installatie proces van zowel OCS 2007 als de Mediation Server en Office Communicator 2007 doorlopen. Ook zijn we druk geweest met het maken van dailplans om van de Office Communicator naar het PSTN net (en natuurlijk naar andere Office Communicators) te bellen.

Jammer genoeg had Steven maar één PSTN-Gateway bij zich en konden we dus niet fysiek aan de gang met de VOIP-PSTN koppeling. Overigens konden we wel de dailplans maken en uitgaande gesprekken proberen op te zetten, maar de verbinding zelf kwam niet tot stand omdat dus de Gateway ontbrak.

Waar ik overigens niet aan toegekomen ben is de koppeling met Unified Messaging van Exchange 2007. Ik moet ook zeggen dat het erg veel stof was voor twee dagen. Ach…gelukkig heb ik die studiemanual nog en zodra ik tijd heb ga ik thuis wel aan de slag met OCS, de koppeling naar Exchange 2007 en natuurlijk de koppeling naar PSTN.

Toen ik na de tweede dag thuis kwam ben ik wel gelijk verder gegaan met m’n eigen voip-omgeving en ik moet zeggen dat ik de boel nu in de lucht heb. Ik heb de volgende hardware, software en diensten gebruikt om e.e.a. te realiseren :

Hardware
VMWare Machine (zoveel recourses heeft de PBX niet nodig) met 512 Mb geheugen
Sipura/Linksys SPA-3102 (Tweakers.NET Pricewatch)
‘ouderwets’ analoog toestel

Software
Windows XP Professional (de PBX software moet ergens op draaien)
3CX PBX Software (gratis versie)
X-Lite SIP Client (Soort van VOIPBuster, maar dan voor je eigen VOIP verbinding)

Diensten
Budgetphone Prepaid telefoonnummer met paar euro beltegoed

Om de SPA-3102 aan te sluiten op de 3CX heb je de beschikking over een paar wizards (die standaard aanwezig zijn). Op dit moment kan ik van ‘binnen’ naar ‘buiten’ bellen via BudgetPhone. Ik heb ook nog de beschikking over een telefoonnummer bij Tele2 die zit aangesloten op de analoge-lijn-poort van de SPA-3102, maar deze werkt vooralsnog niet.
Ook ben ik van buitenaf bereikbaar via zowel het Budgetphone als het Tele2 nummer. Natuurlijk is het ook mogelijk om ‘intern’ te bellen.

Zodra de omgeving helemaal naar wens is porteer ik mijn bestaande telefoonnummer naar budgetphone en kan ik voor hetzelfde tarief als een Belbudgetlijn van KPN onbeperkt bellen naar alle telefoonnummers in Nederland. Op dit moment heb ik een ADSL +Telefonie pakket, maar je bent zo toch minder flexibel dus ik trek het uit elkaar en binnenkort kan ik dan qua ADSL verbinding ook overstappen naar een andere provider zonder dat ik telefonisch niet meer bereikbaar ben.

Mocht je overigens vragen hebben over het bovenstaande verhaal of ben je gewoon nieuwschierig of de koppeling met Exchange UM nog gelukt is? Gewoon even mailen : helmer@hznet.nl