Tech-Ed IT Pro 2008 : Windows EBS 2008 (Dag 2)

Tech-Ed IT Pro 2008

Aangezien ik vanuit mijn werk op het moment bezig ben met een Windows Essential Business Server implementatie had ik ook de Windows Essential Business Server 2008 : Deep Dive sessie op mijn lijstje staan.

Waar ik vooral in geinteresseerd was waren de mogelijkheden tot het virtualiseren van de omgeving. Gelukkig werd dit onderdeel uitvoerig behandelt. Via onderstaande foto’s (van slides) kun je eenvoudig de twee (voorgestelde) virtualisatiemogelijkheden zien. Natuurlijk is het ook mogelijk om de omgeving op een VMWare ESX Server te draaien i.p.v. op een Hyper-V Server, maar ja..we zijn hier bij Microsoft he. Omdat de afbeeldingen misschien niet helemaal goed te lezen zijn kun je er op klikken voor een volledige versie.

EBS Scenario - Volledig Gevirtualiseerd

In beide uitvoeringen gaat men er overigens vanuit dat je bij de aanschaf hebt gekozen voor de Premium uitvoering van Windows EBS 2008. De 4e Windows Server 2008 licentie die bij deze uitvoering zit is goed in te zetten als host waarop de eigenlijke omgeving dan virtueel draait. Bovenstaande configuratie is overigens geschikt (volgens de afbeelding) voor gebruikers tot ongeveer 25 gebruikers.

EBS Scenario - Twee Fysieke Machines

In deze, tweede, uitvoering verdeelt men de load over twee fysieke servers. Hierdoor ben je wat schaalbaarder. Welke server je overigens waar plaatst maakt op zich niet uit, wel heb je naast de 4e Windows Server 2008 licentie (die in de Premium uitvoering aanwezig is) nog een additionele Windows Server 2008 licentie nodig. Je kunt er overigens ook voor kiezen om deze tweede fysieke server te installeren met Windows Hyper-V, die gratis te downloaden is. De server beheer je dan vanaf de eerste fysieke server (waar naast Hyper-V ook de Hyper-V management console aanwezig is).