XBOX 360 : NXE has arrived!

We hebben er even op moeten wachten, maar op 19 november was het dan zover : De lancering van de Nieuw XBox Experience (kortweg : NXE)! Nu zie ik je al denken : “’t is maar een dashboard upgrade!” Nee, dat is dus niet helemaal waar. Inderdaad het Dashboard ziet er na de update heel anders uit, maar er is meer…veel meer. In deze post zal ik een aantal van de (in mijn ogen) belangrijkste nieuwe features met je doornemen.

Allereerst moeten we de upgrade natuurlijk installeren. Op zich gaat dit helemaal vanzelf, alleen moest ik hem gistermiddag wel even forceren. Mocht je de NXE Update nog niet hebben (‘t lijkt me stug!) dan kun je het forceren door een spel te starten. Als het goed is wordt er dan aangegeven dat er een update geinstalleerd moet worden, dit is de NXE update!

Update in progress

Normaal gesproken duren de bekende Microsoft minuten langer dan een minuut, maar zoals je in bovenstaande (en onderstaande) afbeelding kunt zien duren ze bij de installatie van NXE ook echt één minuut!

Welcome to the NXE

TheVMaster Avatar Nadat je je eigen Avatar hebt gemaakt (hiernaast ze je de mijne) en deze voorzien hebt van kleren, een kapsel en schoenen kom je vanzelf weer op het dashboard terecht.

Wil je overigens je eigen gemaakte Avatar bekijken in de browser? Surf dan naar deze link: http://avatar.xboxlive.com/avatar/TheVMaster/avatar-body.png. Vervang hierbij mijn Gamertag (TheVMaster) even door je eigen en je ziet dan je eigen Avatar.

Afhankelijk van waar je woont in de wereld krijg je verschillende kanalen tot je beschikking. In de VS en de UK (ik heb het met een Gamertag uit deze landen getest!) heb je bijvoorbeeld de kanalen Inside XBOX en ook het Video Marketplace kanaal is uitgebreider. Jammer genoeg kun je in de Nederlandse Video Marketplace nog geen films en series downloaden (een groot gemis vind ik zelf!), deze zijn wel beschikbaar in de VS en UK versie.

Vrienden / Party
Natuurlijk had je in het oude dashboard ook al de beschikking over een lijst met Friends, maar met de komst van de NXE zijn de mogelijkheden toch een stukje verder uitgebreid. Nieuw is de mogelijkheid tot het houden van een Party. Je kunt vrienden die online zijn hier eenvoudig voor uitnodigen door op op de Y te drukken. Je hoeft hiervoor niet allemaal in hetzelfde spel te zitten en toch kun je met elkaar praten (erg handig als je niet van dezelfde genre games houdt, maar elkaar toch even wil spreken 🙂 ).

Default Theme

Ook kun je in je Friends kanaal eenvoudig zien of iemand online of offline is aangezien de avatar een slapende houding aanneemt als je offline gaat. In bovenstaande afbeelding zie je bij je vrienden een XBOX logo of controller staan, dit is afhankelijk van het gekozen Theme. Er zijn namelijk voor een groot aantal nieuwe Premium Thema’s beschikbaar.

Thema’s
Bij de lancering van NXE kon je gratis (normaal kosten deze thema’s 250 MS Points!!) het Fable II Premium Theme downloaden! De XBOX apparaten die je nu bij de friends in de afbeelding hierboven ziet veranderen dan in huisjes (er zijn een aantal verschillende, zodat niet al je friends hetzelfde huisje krijgen) uit Fable II en bij het Forza 2 thema zie je ipv huisjes weer in onderdelen uit Forza 2 (zie hieronder).

Forza 2 Theme

Marketplace

Het is vanaf nu ook mogelijk om Online door de Video en Game Marketplace te bladeren en alvast een en ander klaar te zetten om te downloaden.
Het maakt het zoeken van een demo of trailer net iets makkelijker.
Hoe het werkt? Klik op de afbeelding hiernaast (bladeren XBOX Live Marketplace) en lees ondertussen even hieronder verder… (ik vind dit wel een van de coolste nieuwe onderdelen!)
Klik om de XBOX Live Marketplace te bezoeken...

Om nu een demo of trailer te downloaden kun je eenvoudig weg de titel invullen en op zoeken klikken, of je bladert zelf door de Marketplace. Bij de Nederlandstalige Marketplace kreeg ik bij veel demo’s de melding dat de pagina niet kon worden gevonden. Dit is eenvoudig te omzeilen door in de Marketplace van bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk te laden (klik bovenaan de pagina op Internationaal en selecteer dan United Kingdom onderaan de lijst).

Om nu een demo te downloaden klik je eenvoudig op Bladeren in Game Marketplace. Je kunt nu kiezen wat je wilt downloaden. Dit kunnen onder andere XBOX Original games, Arcade Games, Gamedemo’s, Gamevideo’s, Game-uitbreidingen of Thema’s zijn. Voor het gemak kiezen we voor Gamedemo. In het overzicht wat je nu krijgt kun je (op dit moment) kiezen uit meer dan 300 (!) demo’s die je kunt downloaden. Dit doe je door eenvoudig weg op de game te klikken.

image 

Ik heb hier gekozen voor Forza 2. In het scherm wat hierop volgt zie je wat eigenschappen van het spel en zoals je kunt zien is er voor Forza 2 een demo beschikbaar. Deze kun je eenvoudig aan de downloadwachtrij op je XBOX 360 toevoegen door onderin het scherm op Download naar XBOX 360 te klikken.

image

Zo kun je op een heel eenvoudige manier een hele lijst met demo’s, Arcade games en thema’s klaarzetten zodat ze automatisch gedownload worden de volgende keer dat je met je XBOX aanlogt op XBOX Live.

Avatars
Een van de vernieuwingen waar de laatste weken toch wel het meest over gesproken is zijn toch wel de nieuwe avatars. De een roept dat het kinderachtig is en de ander vindt dat Microsoft weer eens gekopieerd heeft van Nintendo (De Mii op de Wii). Inderdaad het hele idee van een avatar bestaat ook al op de Wii. Is het idee van avatars dan bedacht door Nintendo? Nee, volgens mij niet maar de manier zoals het in de Wii is verwerkt lijkt natuurlijk wel wat op de manier zoals Microsoft het heeft geimplementeerd.

Ach…..beter iets goeds overnemen van een ander dan, zelf iets verzinnen wat vervolgens flopt!
Of het ook echt iets toevoegd aan de XBOX ervaring vraag ik me overigens wel af, maar het ziet er in ieder geval leuk uit.

Video Marketplace
Wat mij enorm tegenviel bij het rondsnuffelen op de (Nederlandse!) Movie Marketplace is het ontbreken van films en series. Tijdens het rondklikken in de reclame die op het vorige dashboard getoond werd de afgelopen weken werd wel degelijk de suggestie gewekt dat bij deze update ook eindelijk Nederland de beschikking zou krijgen over een lekker gevulde Video Marketplace, helaas pindakaas ontbreekt deze dus volledig (op dit moment).

Aangezien de Video Marketplace bij mijn TheVMaster UK Avatar/Gamertag wel gevuld is moet ik maar even wat punten aan dit account toevoegen zodat ik toch eens een filmpje (of serie) kan testen. Ik ben namelijk wel nieuwsgierig of dit streaming video een beetje lekker werkt met de 360.

Meer weten?
Wil je overigens meer weten over de Nieuwe XBOX Experience? Kijk dan even op xbox.com!